HTML

Leírás

Képregényekkel és a képregények világával foglalkozó blogom. Kellemes időtöltést!

Utolsó kommentek

  • Imre Stolcz: @codexe: Szia érdekelnének ha még megvannak milyen képregények vannak a birtokodba :) 06 70 543 80 22 (2018.04.23. 17:47) Mennyit is ér egy képregény?
  • codexe: Tele vagyok képregényekkel. 1991-ből 1992-ből és tovább. 7-8 évesen kezdtem venni őket, de nagyon útba vannak már. Bosszú angyalai, Pókember, Superman (vagy Superman & Batman), X-Men, Spawn, Cu... (2018.02.04. 16:09) Mennyit is ér egy képregény?
  • doggfather: @com-x90: igazán nincs mit! (2014.01.12. 15:24) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • com-x90: @doggfather: Köszönöm szépen, hogy szóltál, sajnos mostanában, mióta dolgozom, nincs időm a blogra, amint azt észre is vettétek, de igyekszem majd tenni ellene valamit és időt szánni rá. Még egyszer... (2014.01.09. 17:52) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • doggfather: ha nem írsz semmit a blog.hu le fogja tiltani/törölni a blogod! (2014.01.08. 18:54) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • Utolsó 20

Friss topikok

Címkék

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

V for Vendetta

com-x90 2012.06.27. 13:13

A képregénynek, mint a 9. művészetnek is létrejönnek olyan alkotói, akik igen sokat tesznek ezen művészeti ágért, mintegy megreformálják azt  és akik önnön igyekezetükben maguk is legendák ( ha nem félistenek ) lesznek. Ilyen alkotók  többek között az amerikai illetőségű  Frank Miller, illetve az angliai, jobban mondva northamptoni székhelyű Alan Moore is.  Az az Alan Moore, akinek nevéhez olyan alapművek kötődnek, mint a terjedelmes és kritikusok által is igen elismert Watchmen szuperhős eposz és az Eddie Campbell-el vállvetve alkotott From Hell Hasfelmetsző Jack-története, nem beszélve a legendás  Swamp Thing-ről.  Moore korai időszakában a V for Vendetta képregények számtalan képregényes hagyománnyal szakítottak, többek között az amerikai mainstream comics igencsak idejét múlt, konzervatív szemléletmódjával is.  Művével nem a fiatal, sokkal inkább az idősebb olvasóközönséget célozta meg.vendetta3.jpeg

A több, mint 300 oldalra rugó történet 1981-ben fogant meg Moore fejében és 1982-ben kezdte meg folytatásokban közölt evilági pályafutását a Warriors brit képregénymagazinban, egészen annak megszűnéséig. A sorozat így egy ideig kényszerpihenőre ítéltetett, egészen 1988-ig, amikor is a DC kiadónál végül is eljuthatott az oly várt végkifejletig. 1990-ben, a felnőtt olvasóközönséget megcélzó képregényeivel ismertté vált Vertigo kiadó ( a DC leányvállalata) puhafedeles, immár színes kiadásban is megjelentette.vendetta3_1.jpeg

A történet a közeli jövőben játszódik Angliában, amely egy egész világra kiterjedő, globális atomháború egyetlen túlélőjeként neo-fasiszta diktatúraként tengeti szürke mindennapjait. Ebben a Moore által elképzelt disztópikus jövőben sérülnek az egyének szabadságjogai ( kijárási tilalom), érvényesül a média manipulatív szerepe, és az idegengyűlölet is felüti a fejét. A totális diktatúrát tehát el kell söpörni, méghozzá a klasszikus, olykor erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhető tettekkel operáló anarchia segédletével. Az anarchista ( vagy terrorista) ez esetben pedig a világ talán legtitokzatosabb, legrejtélyesebb „szuperhőse”, akinek neve sziplán V. V, akinek valódi kilétére sosem derül fény, akinek arcát a sikertelen Parlament-robbantó, híres Jakab-kori anarchista, Guy Fawkes farsangi maszkja takarja és akinek személyazonossága nem is igazán érdekes, lévén sokkal inkább egy ideát,  pontosabban a szabadság ideáját megtestesítő alak ő. Maga az alak tehát megfoghatatlan, nem úgy a tettei, legyen szó a Big Ben felrobbantásáról, a helyi tv adó ellen irányuló támadásról vagy a rendőrségnek dolgozó pribékek meggyilkolásáról. Halálakor a  begyűjtők  elől megmenekített, alaposan, sokszor durva módszerekkel  kiképzett fiatal lány Evey veszi át a helyét, hatása egy egész nemzetre kiterjedő  káosz, amely nemzet végül elindul a diktatúra felszámolásához vezető hosszú, rögös úton.vendetta1.jpeg

David Lloyd nyomasztó, fakó hatású színei és az egyes fejezeteket lezáró egészoldalas, erőteljes kontrasztokra épülő rajzai sokat tesznek hozzá a műhöz. Már itt is feltűnik a későbbiekben a Watchmen-ben igencsak fontos szerephez jutó 3x3-as panelelrendezés, amely így sokkal pörgőbbé, néhol filmszerűvé teszi az eseményeket. A V for Vendetta egy igazi mestermű, amelyet minden valamirevaló képregénykedvelőnek illik ismernie. A történetből film is készült 2005-ben a Wachowski fivérek közreműködésével, Natalie Portman és Hugo Weaving főszereplésével.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napicomx.blog.hu/api/trackback/id/tr694612703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása