HTML

Leírás

Képregényekkel és a képregények világával foglalkozó blogom. Kellemes időtöltést!

Utolsó kommentek

  • Imre Stolcz: @codexe: Szia érdekelnének ha még megvannak milyen képregények vannak a birtokodba :) 06 70 543 80 22 (2018.04.23. 17:47) Mennyit is ér egy képregény?
  • codexe: Tele vagyok képregényekkel. 1991-ből 1992-ből és tovább. 7-8 évesen kezdtem venni őket, de nagyon útba vannak már. Bosszú angyalai, Pókember, Superman (vagy Superman & Batman), X-Men, Spawn, Cu... (2018.02.04. 16:09) Mennyit is ér egy képregény?
  • doggfather: @com-x90: igazán nincs mit! (2014.01.12. 15:24) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • com-x90: @doggfather: Köszönöm szépen, hogy szóltál, sajnos mostanában, mióta dolgozom, nincs időm a blogra, amint azt észre is vettétek, de igyekszem majd tenni ellene valamit és időt szánni rá. Még egyszer... (2014.01.09. 17:52) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • doggfather: ha nem írsz semmit a blog.hu le fogja tiltani/törölni a blogod! (2014.01.08. 18:54) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • Utolsó 20

Friss topikok

Címkék

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Punisher MAX: Born

com-x90 2012.06.23. 06:15

Frank Castle,  alias a Megtorló a Marvel  Univerzum talán egyik legismertebb antihőse.   Gerry Conway,  John Romita Sr., és  Ross Andru karaktere  először a The Amazing Spider-Man  129. számában, 1974-ben bukkant fel először. Ezután több kisebb mellékszereplést követően, bő 10 év után, az olvasók legnagyobb megelégedésére saját címet kapott.  Az ok igazán spártai: az emberek nagy része sokkal jobban tudott azonosulni vele, mint bármely szuperhőssel. Hisz  Frank-nek nincsenek szuperképességei, csupán kifogyhatatlan fegyverarzenálja, vérbeli profizmusa és elszánt bosszúszomja az, ami segítségként szolgál számára  a  szervezett- és a nagyvárosi bűnözés felszámolásában.  Másrészt  a halálfejes Kevlár mögé bújt  önjelölt igazságosztónak nincs vesztenivalója, a családját ( feleségét, fiát és lányát) egy Central Park-i lövöldözésben elveszíti, igazi barátai  nincsenek.punisher045800460.jpg

Egyetlen dolog lebeg a szeme előtt, és ez pedig a bosszú. De ha már elkezdte, minek is hagyja abba? Hiszen ehhez ért a legjobban, ebben látja élete értelmét. Nincs miért álarc mögé bújnia, nem fél senkitől és önmaga halandósága sem érdekli. A ’90-es években a Megtorlót azonban alaposan szétszedték, kifacsarták és szétalázták, nem törődve a karakter  eredeti koncepciójával.  Aztán 1995-ben egy fiatal ír képregényíró fiatalember lehetőséget kapott egy történet írására, amelyben  Frank egy az egyben kiírtja a Marvel  Univerzumot. Nemcsak a kiadó, hanem bizony a fiatalember is meglepődött a nem várt sikeren. Azóta Garth Ennis  és Frank Castle neve szinte egybeforrt. Csupán érdekkesség gyanánt:  az Ennis és Steve Dillon által jegyzett  Welcome back, Frank! adta a 2004-es filmverzió alapját.250px-PunisherBorn.jpg

A Punisher MAX: Born 4 részes mini, melyet Garth Ennis író és Darick Robertson rajzoló jegyez és amely Frank Castle Vietnámban töltött utolsó 4 napjának eseményeit mutatja be. 1971-et írunk, a vietnámi háború a végéhez közeledik. A kambodzsai határhoz közeli Valley Forge bázison Castle kapitány és osztaga még mindig elszántan harcol az ellenséggel. Az osztag tagjai bíznak a kapitányukban, sokak szerint ő a biztosíték arra, hogy épségben hazajuthatnak a szeretteikhez, családjukhoz. Frank-nek a háború élvezet, imád a harcvonalban lenni. A kormány azonban ki akarja vonni őt és az osztagát a völgyből, ezért egy  tábornokot küldenek a bázisra, hogy megszervezze a bázis kiürítését. Mivel Frank-nek a háború csaknem személyes ügy, ezért rövid úton megszabadul a tábornoktól. A háború tovább folytatódik az osztag számára, akiket tovább tizedel az ellenség. Végül a  4. napon  a bázist lerohanják, igen véres összecsapásnak lehetünk tanúi, amelynek  egyetlen túlélője maga Castle kapitány. Hazatérve az Államokba a családja várja, de tudja, hogy csak idő kérdése a büntetés, hogy egyszer majd nagy árat kell fizetni azért, amit tett  és amiért ő életben maradt Vietnámban.images6.jpeg

A történet tehát 4 fülledt, dzsungelben töltött véres nap krónikája,  melyből megtudhatjuk, hogyan vált Frank Castle-ből kegyetlen, irgalmat nem ismerő gyilkológép, amely tulajdonsága azért a később választott szakmájában nem éppen hátrány. Darick Robertson rajzai igen szépek és stílusosak, remekül tudja ábrázolni a dzsungel szépségét annak minden veszélyével együtt. A képregény meglehetősen durva képekkel operál, kezdve a rengeteg vérrel, leszakadó testrészekkel, brutalitással és nemi erőszakkal.  Szigorúan felnőtt olvasóknak szól a történet, amely más megvilágításba helyezi a Megtorlót és amely egy igen jól sikerült eredettörténet is egyben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napicomx.blog.hu/api/trackback/id/tr434605289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása