HTML

Leírás

Képregényekkel és a képregények világával foglalkozó blogom. Kellemes időtöltést!

Utolsó kommentek

  • Imre Stolcz: @codexe: Szia érdekelnének ha még megvannak milyen képregények vannak a birtokodba :) 06 70 543 80 22 (2018.04.23. 17:47) Mennyit is ér egy képregény?
  • codexe: Tele vagyok képregényekkel. 1991-ből 1992-ből és tovább. 7-8 évesen kezdtem venni őket, de nagyon útba vannak már. Bosszú angyalai, Pókember, Superman (vagy Superman & Batman), X-Men, Spawn, Cu... (2018.02.04. 16:09) Mennyit is ér egy képregény?
  • doggfather: @com-x90: igazán nincs mit! (2014.01.12. 15:24) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • com-x90: @doggfather: Köszönöm szépen, hogy szóltál, sajnos mostanában, mióta dolgozom, nincs időm a blogra, amint azt észre is vettétek, de igyekszem majd tenni ellene valamit és időt szánni rá. Még egyszer... (2014.01.09. 17:52) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • doggfather: ha nem írsz semmit a blog.hu le fogja tiltani/törölni a blogod! (2014.01.08. 18:54) Star Wars Omnibus: Wild Space Vol.1 (TPB)
  • Utolsó 20

Friss topikok

Címkék

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A tárolás szabályairól

com-x90 2012.06.18. 13:48

A laikusok számára a képregénygyűjtés csupán abból áll, hogy megveszem az aktuális számot, elolvasom majd bedobom a sarokba. Igen ám, de a képregények sérülékenyek és a valódi gyűjtő gondoskodik arról, hogy az állapotuk megfelelő legyen és esetleg az utókor , vagy legalábbis a következő generáció is élvezhesse azt. Egyértelmű, hogy minden olvasás előtt alaposan kezet kell mosnunk és  lapozáskor figyelnünk kell, nehogy szakadás legyen a vége. Csakúgy, mint a bélyeggyűjtőknek, a képregényeseknek is rendelkezésére állnak különféle  eszközök  a gyűjtéshez. A füzeteket elhelyezhetjük képregénytároló tasakokban, melyek speciális anyagból, több méretben készülnek, és amelyek megvédik a képregényeket  az esetlegesen bekövetkező , nem kívánt sérülésektől. comicBagsAndBoards.jpgIlyen sérülések lehetnek a borítók kopása, hiszen ha egymásra/egymás mellé helyezzük őket, akkor elkerülhetetlen a súrlódás és így a borítók kopása  illetve a szakadás. Másrészt a levegőben lévő anyagok szintén károsíthatják a füzetet, kémiai reakciók játszódhatnak le, amelynek  eredményeként a füzet lapjai  besárgulhatnak, a festék pedig  kifakulhat, tovább rontva így a képregény általános állapotát. A legjobb minőségű ( és egyben legdrágább ) tasak a Mylar tasak, amely egy speciális poliészterfólia. Ezt csak relatíve értékes füzetek tárolására javaslom, mert  az ára elég magas. Szeretett képregényünk most már tasakban van, de még nem dőlhetünk elégedetten hátra. Mivel csak a füzetünk van a tasakban, nincs ami kitámassza azt illetve ha állítva tároljuk, akkor a sarkok sérülhetnek. 

Nem kell aggódni, van erre is megoldás, mégpedig a Comic Board, ami egy vékony, általában fehér színű kartonlap, amely merevítőként szolgál  és nem hagyja elcsúszni a tasakban tárolt képregényt. Szintén többféle méretben elérhető, általában 100-as csomagban árulják. A csomag ára elég húzós elsőre, de megéri az árát. A legtöbb ma árult ilyen kartonlap úgynevezett Acid-free megnevezést kapott. Ez arra utal, hogy egy különleges bevonattal van ellátva, amely megakadályozza, hogy a kartonlapból maró hatású anyagok szabaduljanak fel, amelyek károsíthatják a vele együtt tárolt képregényt, sárgulást okozva annak belső  oldalain. Mint láthatjátok, nem alkalmas minden mezei kartonlap a tárolásra.

Ha minden megvan, akkor a képregényt ráfektetjük a kartonlapra és együtt becsúsztatjuk a tasakba őket, majd a tetejét hátrahajtjuk és leragasztjuk azt.  A ragasztásnál érdemes figyelni arra, hogy ha ki akarjuk venni a füzetet a későbbiekben, nehogy beleakadjon a ragasztócsíkba, mert akkor szakadás lehet a vége. Igen ám, de miben tároljuk a becsomagolt képregényeket? Mint mindenre, erre is van megoldás:  képregénygyűjtő  doboz.cbb711.jpg

Ezek a dobozok 50,100,200 db képregény befogadására alkalmasak, speciálisan méretre tervezettek. Az áruk olyan 4000-7000 Ft ( Ebayen 26 dollár körül) környékén mozog a befogadott képregények számától függően. Csináld magad dobozok, amelyeket össze kell hajtogatnunk és amelyek biztonságban tartják szeretett képregényünket. A füzeteket állítva helyezhetjük bele, akár még címkét is ragaszthatunk rájuk. Fontos, hogy a doboz sötét , ezáltal elzárja a fényt a képregényektől, megakadályozva a napfény fakító hatását. Mondanom sem kell, hogy ezután bátran tárolhatjuk képregénygyűjteményünket maximális biztonság mellett, bár még mindig nem mindegy, hogy hol. Fűtőtest mellett, dohos pincében, párás helyiségben nem célszerű tárolni őket. De ez már rátok van bízva…Comic book storage tips.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://napicomx.blog.hu/api/trackback/id/tr204595374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Donorbusz 2012.08.15. 12:25:37

Tasakot több képregénes boltban kínálatában láttam már, de boardot és tárolódobozt még nem: tudsz abban tanácsot adni, hogy hol lehet ezeket itthon beszerezni

com-x90 2012.08.15. 14:34:45

@Donorbusz: Szia! Hát igen szomorú hírrel kell szolgálnom, ugyanis a napokban több képregény bolthoz is írtam levelet, a válasz nem is késett, sajnos ilyenekkel nem tudnak szolgálni.( ami elég szomorú, mert ez kb. olyan, hogy kocsit tudsz venni, de alkatrészt hozzá már nem ). A Trillian képregényboltot ajánlották, előreláthatólag én is onnan fogok rendelni boardot és dobozt. Tasakot könnyen lehet szerezni akár a comicsinvest.hu-ról. Az én képregényeim is jelenleg egy biztonságosra épített dobozban fekszenek tasakba csomagolva, bár ez a doboz nem az igazi. De ha bárkinek egyéb ötlete támad, vagy javaslata van szívesen fogadom, mert itt vidéken eléggé el vagyunk zárva.
süti beállítások módosítása